sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Tutustumista paikalliseen terveydenhuoltoon

Täytyyhän sitä näin pitkällä reissulla käydä tutustumassa, miten paikallinen terveydenhuolto toimii, joten Laurapa selvitti asiaa. Avain asioiden hoitamiseen täällä on CPR-numero, paikallinen sosiaaliturvatunnus. Syksyn aluksi koko luokka menimme yhdessä hakemaan CPR-numeroita. Meille kuitenkin kerrottiin, ettemme sellaista tarvitse, koska olemme "from North" ja Pohjoismailla on jokin keskinäinen sopimus. Jälkikäteen mietittynä olisi kannattanut sellainen kuitenkin vaatia, koska CPR on aina ensimmäinen asia, jota kysytään, kun asioita lähtee hoitamaan. 

Kun sinulla on CPR, sinulla on myös oma lääkäri. Laura selvitteli, että mitenkäs jos ei sitä CPR:ää ole. Vastauksena hän sai kattavan listan Odensen lääkäreistä, joista itse saa valita lääkärinsä. Lääkäriajan voi täällä varata moniin lääkärikeskuksiin myös netin kautta... jos on CPR. Laura soitti luokkatoverin suosittelemaan lääkärikeskukseen, jossa kuitenkin ensimmäinen vapaa-aika meni monen päivän päähän. Hän soitti seuraavaan, jossa puhelinvastaaja kertoili jotain CPR-numerosta ja muusta tanskaksi. Laura halusi kuitenkin ajan lääkäriin, joten muutaman mutkan kautta hän löysi tiensä lääkärikeskukseen ja sai varattua ajan seuraavalle päivälle. 

Lääkäri oli todella mielyttävä mies.  Hän oli ystävällinen, jaksoi selittää asioita ja kuunnella asiakasta. Kaiken muun mukavan lisäksi Tanskassa ainakin yleislääkärillä käyminen on ilmainen. Lääkemääräys lähetettiin sähköisenä lääkärikeskuksen lähellä sijaitsevaan apteekkiin, josta lääkkeen voi hakea 1-2 tunnin kuluttua, joten Laura polkaisi muutamaksi tunniksi kouluun ja polki sitten vesisateessa takaisin apteekkiin, jossa jälleen ihmeteltiin CPR:n puuttumista, mutta lopulta tietokoneelta löytyi lääkemääräys. Kävi kuitenkin ilmi, että lääke oli reseptivapaa, eikä mitään reseptiä ollut kirjoitettu, joten Laura olisi voinut hakea lääkkeen heti lääkärikäynnin jälkeen eikä olisi tarvinnut ajella ympäri kaupunkia useaan kertaan. Raitis ilma ja liikunta tekee kuitenkin hyvää. Ja mikä tärkeintä, lääkärikäynnistä jäi kokonaisuudessaan hyvä mieli ja jos tarvitsee, lääkäriin uskaltaa täällä Tanskassa mennä hyvillä mielin uudestaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti